Loading...

Živnostníci v loňském roce začali ve velkém zanechávat podnikání

27.01.2023

Praha, 27. ledna 2023 – V roce 2022 začalo v Česku podnikat na živnostenský list celkem 77 016 lidí, o 10 604 více než o rok dříve. Zároveň podnikání ukončilo celkem 78 357 fyzických osob podnikatelů, o 36 tisíc více než v roce 2021. To znamená, že za rok 2022 ubylo 1 341 živnostníků, zatímco v předchozích letech se jejich počet zvyšoval. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„Paradoxem této situace je, že celkový počet živnostníků se sice snížil, ale zároveň začalo v loňském roce podnikat 77 tisíc živnostníků, což je nejvíce od roku 2011. Úbytek je tak dán počtem podnikatelů, kteří se rozhodli s podnikáním skončit,“ uvedla analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková s tím, že právě živnostníci, kteří, na rozdíl od firem, ručí za podnikání celým svým majetkem, podnikání v případě problémů raději ukončí, než by riskovali bankrot.

Měsícem, který nejvíce zahýbal počty živnostníků, byl prosinec. V jeho průběhu začalo podnikat 4 675 lidí, což ve srovnání se stejným obdobím v předchozích letech spíše nadprůměr, ale zároveň se 16 715 podnikatelů rozhodlo své podnikání ukončit, což je zhruba čtyřikrát více než v prosinci 2021. Pokud od nových živnostníků odečteme ty, kteří podnikání opustili, zjistíme, že v průběhu prosince Česká republika přišla o 12 tisíc živnostníků. Počet žen, které se rozhodly s podnikáním skončit, se meziročně zvedl o 120 %, v případě mužů to bylo „jen“ 69 %. V předchozích letech se počet žen podnikatelek zvyšoval rychleji než počet mužů, v loňském roce byl růst v obou případech shodný.

K výraznému růstu končících živnostníků ale začalo docházet již v říjnu. „Do září se počet zániků za měsíc pohyboval okolo 4,5 tisíce, v říjnu to bylo již 7,8 tisíce, v listopadu 11 tisíc a sérii zatím završuje prosinec s 16 tisíci zániky. Mnozí živnostníci patrně vyčerpali všechny své rezervy, a přestože se ekonomická situace již nezhoršuje, volí raději konec podnikání. Řada z nich má podnikání jako vedlejší činnost, takže by to nemělo mít vliv na počet nezaměstnaných,“ doplnila Věra Kameníčková.

... celou tiskovou zprávu si můžete přečíst ZDE

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - IXPERTA
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020