Loading...

ZDRAVÍ Z LEVANDULOVÉHO ÚDOLÍ

09.04.2021

Všichni dobře známe líbivé obrázky modrofialově zbarvených levandulových polí z Provence. Možná, ale nevíte, že největším světovým bioproducentem této voňavé léčivky v produktech zdravé výživy je právě Česká republika, a to díky Levandulovému údolí a dvojici dlouholetých kamarádek-podnikatelek Heleně Neumanové a Mileně Krčálové. Povídali jsme si nejen o romantických výhledech do voňavého levandulového pole, ale i o té drsnější stránce biozemědělství a bio výroby.         

 

Heleno, čím si vás získala právě levandule natolik, že jste se rozhodly postavit na ní své podnikání?
Ten nápad se zrodil přirozeně a spontánně, navazuje na naše předchozí aktivity a můj nápad pěstování bylin v bio kvalitě. V době, kdy jsem se ještě věnovala pořádání festivalů, které byly postavené na chytré zábavě pro rodiny přijel na jednu takovou akci na Točníku předseda Asociace soukromého zemědělství Ing. Josef Stehlík a tolik se mu líbila atmosféra, že přišel s prosbou něco podobného pořádat i pro farmáře. Ze zahraničí jsem znala koncept farmářských trhů, tak jsme s Milenou připravily projekt farmářských slavností, které jsme pak organizovaly ve všech krajích. Skloubily jsme chytrou zábavu postavenou na kvízech a šifrách na stezkách našeho národního bohatství s možností nakoupit zdravé potraviny. K levanduli jsme se dostaly vlastně díky tradicím našeho kraje. Jak už jsem řekla, přemýšlela jsem o pěstování bylinek, a právě setkání s Josefem Stehlíkem mě k tomu nápadu přivedlo. Jeho rodina se zabývala zemědělstvím už od 16. století,
a tak mi doporučil starousedlíky a já konzultovala místní pěstitelství i s historiky, takže jsme zjistili,  že levandule lékařská měla v této oblasti bývalých vápencových moří velkou tradici. Oblast se rozkládá v samém srdci národního geologického Barrandien geoparku, a proto se jí v naší půdě tak daří.

Nic se neděje náhodou, navazování na tradice a zvyky má dnes velký význam. Pěstováním levandule v Chodouni děláte skvělou věc pro celý region. . .
Mám k tradicím velký vztah obzvláště díky mé dnes již devadesátileté babičce. Spoustu věcí znám z jejího vyprávění, ale také od místních farmářů. Česká republika byla dříve doslova bylinkářskou velmocí a žili zde fenomenální bylinkáři. Máme obrovskou tradici také v lázeňství a účinky minerálů společně s bylinami dodnes oceňují i ti nejvýznamnější hosté z celého světa. Naše lázeňství je skutečným fenoménem. Snažíme se navázat tak, abychom produkty přizpůsobili dnešní době a tomu, jak lidé žijí.

Povězte nám více o těch léčivých účincích. V čem je největší rozdíl mezi tou fotogenickou variantou pěstovanou pro účely kosmetického průmyslu a vaší levandulí Choduňskou?  


V případě naší levandule jde o levanduli lékařskou, a to navíc v bio kvalitě. Je plná antioxidantů a díky flavonoidům a terpenům navíc působí jako přírodní antidepresivum a dezinfektum. Využívá se od pradávna i jako přírodní sladidlo. Má antiseptické účinky, regeneruje buňky pokožky a mírní napětí, pomáhá trávení, ulevuje při migrénách a ošetřování popálenin, nebo hnisavých ran. Levanduli lékařskou dokonce našli i v hrobce faraóna Tutanchamona. Když objevili v roce 1922 jeho hrobku, v amfoře byla uchována jediná bylina do jeho „dalších životů“, a to právě levandule lékařská. Egypťané věděli, že levandule dokáže pomoci s léčením nejdůležitějších systémů v lidském těle.

To ukazuje, že nejen pro mě je tedy levandule opravdovou královnou bylin a dnes už je známo, že se přidává dokonce i do onkologických léků.  Je využívána v moderní psychiatrii a samozřejmě celostní medicíně.

S léčením bylinami jste se setkala již dříve při svém pobytu v Jižní Americe. Měla ta zkušenost vliv i na vaše současné podnikání?
Ano, s tím prostředím mám spojené zážitky, které mě také formovaly. Když mi bylo 21 let letěla jsem tam za tatínkem. Pracoval ve Venezuele, onemocněl a bylo potřeba, abych se o něj nějakou dobu starala. Chtěl, abych zůstala a studovala tam univerzitu. Tenkrát se mi, ale zdála ta kultura i systém školství natolik odlišný, že jsem se rozhodla raději prostředí nejdříve poznávat a začala místo studií pracovat. Měla jsem obrovské štěstí na setkání s úžasným člověkem Luisem Dorňákem, českým letcem RAF, který tam měl největší síť obchodů s barvami a laky. Díky němu jsem se pak mohla setkat s dalšími významnými Čechy a ti mi byli velkou inspirací v byznys sféře. Tou druhou polovinou inspirace-duchovní a léčitelskou byli šamani v Amazonských pralesech. Setkala jsem se s šamanstvím a léčením na tomto kontinentu, které hojně využívá různých kořenů a bylin. Aloe například pomáhá na desítky problémů od popálenin, zažívání až po léčení tržných ran. Teprve tak daleko od domova jsem pochopila umění mé babičky, která vždy znala a využívala sílu rostlin a dožila se i díky nim devadesáti let. A dnes jsem toho názoru, že nejlépe nám poslouží síla bylin z oblasti, ve které jsme se narodili, v níž žijeme. Ty skvěle rezonují s našim nastavením a naším tělem i duší. Proto jsme se rozhodly oprášit staré receptury a přizpůsobit je potřebám člověka dnešní doby.

Jak dlouhá cesta byla od nápadu k založení farmy?
Ta cesta byla opravdu náročná, protože jsme chtěly pěstovat bio levanduli. Jen ta má totiž vnitřní léčivé účinky. Jedinou možností, jak získat vlastní bio levanduli, bylo nakoupit sazenice a vypěstovat si ji v takzvaném přechodném zemědělství. Vysadily jsme pětačtyřicet tisíc levandulí o velikosti osmi centimetrů a pět let jsme čekaly, až dostaneme potřebnou bio certifikaci.

To tedy nebyly ideální startovní podmínky, měla jste někdy chuť s podnikáním praštit?
V prvních pěti letech mockrát. Na začátku, kdy byl náš pozemek porostlý dvoumetrovým plevelem, ta lebeda byla vyšší než já, když jsem měla připravených 45 000 sazeniček v biokvalitě, které bylo potřeba zasadit a neměla jsem na to dostatek lidí. Bolelo to, velmi. Občas jsem si jako žena i jako podnikatelka, která udělala spoustu investic říkala, že bych za ty peníze měla raději objevovat Jižní Ameriku, vrátit se do Afriky, poznat Asii jako moje sestra, která z v Mecce Ajurvédy Kerale vystudovala tento léčebný přístup k člověku nebo prostě někam kde stejně jako já i mé děti obohatím zkušenostmi, znalostmi, poznáním. Je to nejlepší způsob vzdělávání. Vždycky jsem si ale uvědomila, že každý začátek projektu, který je něčím jiný, výjimečný s sebou nese nepohodlí a je potřeba mu věnovat mnoho energie a pozornosti. Čtu jak duchovní, tak ekonomické knihy a ty mi pomáhají brát těžkosti jako přirozenou součást růstu.

Po této dlouhé cestě jste získali BIO certifikaci. . .
Ano, v roce 2018. Pěstujeme bylinky bez chemie a přihnojování, ručně je ošetřujeme i sklízíme, a to je opravdu strašná dřina. Odměnou je nám za to jedno z největších BIO polí levandule na světě.

Dnes již vyrábíte ucelenou řadu bio produktů v oblasti bio super potravin a bio super nápojů. Které patří mezi ty nejoblíbenější?
Oblíbené jsou snad všechny. Nově například RAW tyčinky s levandulí, energetické kuličky, které teď budeme uvádět na trh, stálicí jsou čaje, které opravdu lidem pomáhají tam, kde si moderní medicína neví rady, nejen chutnají.

Ale i bio sušenky, biocukr s levandulí, zdravé snacky nebo naše bio nápoje, kde nám s recepturou pomáhala expertka z Vysoké školy chemicko-technologické paní Doktorka Iveta Horsáková. Pracovali jsme na tom dva roky. Šetrná pasterizace je opravdová věda. Bojovali jsme s mikroby, plísněmi, ale nakonec se nám podařilo vyrobit nápoj s roční expirační lhůtou, který zachovává všechny prospěšné látky a účinky harmonizované vody.

Poslední rok byl pro podnikání velmi složitý. Jaké komplikace přinesla pandemie a s ní spojená opatření Levandulovému údolí?

 
Mnoho věcí jsme museli odložit a hodně se zase na výrobě produktů podílí naše rodiny. Při sběru nám pomáhali letos i dobrovolníci. Obrovský kus práce pro nás udělali například Skauti. Jsou skvělí a myslím, že je to ohromný příklad pro dnešní mladé lidi, kteří si brigádu představují tak, že budou sedět u počítače a práci na poli si ani nedovedou představit. Měli jsme v plánu postavit ekologický kemp a manufakturu, ale situace se za poslední rok hodně změnila. Snad zvládneme alespoň ten kemp. Lidé by u nás rádi přespali a strávili delší čas. Ty účinky aromaterapie vnímáte totiž okamžitě. Taky jsme museli zavřít zavedený Creative World v Holešovicích, to byla pro nás velká rána. Na druhou stranu musíme říct, že velké firmy kvůli covidu-19 začaly uvažovat, jak dál v nových podmínkách. A tak se například podařilo navázat spolupráci s legendární francouzskou společností  L´Occitane.  

Vaše nápady, energie a schopnost překonávat překážky jsou obdivuhodné. Plánování je v této době složitější. Na co se můžeme těšit?
V květnu, kdy začíná levandule kvést plánujeme další vzdělávací programy, v naší restauraci v Levandulovém údolí nabízíme skvělé tradiční jídlo a samozřejmě výrobky z levandule a také vybrané produkty českých výrobců, které tímto chceme podpořit. Rádi bychom taky otevřely OPEN AIR letní scénu a dali tak příležitost umělcům, kteří se v této době nemohou realizovat. Prodejci, kteří nemohli z řad českých firem prodávat, budou u nás mít OPEN Air Czech market, a tak věříme, že když budeme pomáhat my, budou pomáhat i nám. Je potřeba hledat způsoby, jak se navzájem podpořit a pomáhat si.

www.levanduloveudoli.cz

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - IXPERTA
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020