Loading...

Vyšší zdanění neřestí přinese příjmy do státní kasy

13.05.2019

Ministerstva financí a zdravotnictví chtějí zvýšit příjmy státního rozpočtu prostřednictvím růstu zdanění tabáku, alkoholu a hazardních her. Přestože argumentace ohledně růstu daní se zaměřuje především na pozitivní dopady na lidské zdraví, je zřejmé, že vládě jde především o naplnění státní kasy. V opačném případě by byl návrh na vyšší zdanění neřestí doprovázen snížením jiných daní. Nic takového se však nekoná, což je vzhledem k vývoji pokladního plnění státního rozpočtu pochopitelné. Rychle rostoucí výdaje na sociální dávky budou komplikovat dodržení rozpočtové kázně a každý dodatečný příjem se státu bude hodit.

Změny ve zdanění neřestí by podle plánu měly platit od roku 2020. Vyšší příjmy do státního rozpočtu však mohou přitéct již letos. U cigaret a alkoholu, které mají dlouhou dobu trvanlivosti, funguje efekt předzásobení. Je tedy možné, že si lidé nakoupí cigarety a alkohol do zásoby ještě v letošním roce, aby se na začátku příštího roku vyhnuli vyššímu zdanění. Efekt předzásobení se však postupně bude vyčerpávat a vyšší zdanění neřestí bude plnit státní rozpočet především v následujících letech.

V souvislosti s růstem daní na tabák a alkohol vytváří zainteresované společnosti dojem, že vyšší ceny budou nahrávat pašování a černému trhu. Takový názor je však ve skutečnosti extrémní. Kuřáci a milovníci alkoholu nebudou měnit své spotřební návyky kvůli mírně vyšším cenám. Na černý trh by se začali obracet jen v případě skokového zdražení, které by šlo do násobků současných cen. To se však nechystá, proto lze očekávat, že černý trh s tabákem a alkoholem nevzroste. Podobné to bude i u hazardních her, kde sice vyšší zdanění může snížit výhry, ale rozhodně nelze očekávat, že by se hazard transformoval do nelegální podoby.

Rovněž nelze očekávat, že by navrhované vyšší zdanění neřestí výrazně snížilo poptávku a vedlo ke spořádanější společnosti. Konzumace tabáku a alkoholu se vyznačuje takzvanou neelastickou poptávkou. To znamená, že procentní změna ceny vyvolá menší procentní změnu poptávaného množství. Jinými slovy spotřební chování lidí se ani po plánovaném zdražení neřestí příliš nezmění. Předkladatelé návrhu proto nemohou počítat s výraznými dopady na zdraví populace. To lze v této oblasti zajistit prevencí, kdy sice již příliš nezměníme spotřební chování dospělých lidí, ale můžeme se o to pokusit u dětí.   

Zdroj: https://www.investice.cz/vyssi-zdaneni-neresti-prinese-prijmy-do-statni-kasy/

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - Health+
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020