Loading...

V Česku funguje o 212 provozoven cestovních kanceláří méně než před začátkem pandemie

08.07.2021

Praha, 24. června 2021 – Omezení cestovního ruchu spojené s šířením nového typu koronaviru výrazně zasáhlo české cestovní kanceláře. Na začátku června v Česku fungovalo 1 123 provozoven, o 212 méně než koncem února 2020. Důvodem je kombinace velmi vysokého počtu cestovních kanceláří, které svoji živnost přerušily, a velmi nízkého počtu nových provozoven. Od začátku března 2020 vzniklo pouze 14 poboček cestovních kanceláří, přibližně 4x méně než kolik jich před pandemií běžně vznikalo za jediný rok. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF a dat portálu www.informaceofirmach.cz.

„Cestovní ruch patří mezi obory, které jsou aktuální situací zasaženy nejvíce. Proto jsme se rozhodli provést analýzu tohoto oboru podnikání s cílem zjistit, jak se pandemie projevila na počtu aktivních cestovních kanceláří v České republice. Výsledky nás přitom v některých ohledech překvapily. Zajímavé například je, že čistě z pohledu počtu aktivních subjektů je na tom obor lépe než v roce 2018, kdy vstoupila v účinnost stávající novela zákona o cestovním ruchu,“ říká Jan Cikler, vedoucí datového oddělení aplikace Cribis, pomocí které CRIF poskytuje ucelené datové přehledy o finančním zdraví českých, slovenských a dalších zahraničních firem.

Počet nových cestovních kanceláří je nejnižší za více než 8 let

Výrazně více se situace dotkla cestovních kanceláří, které jsou z velké části závislé na ochotě a možnosti lidí cestovat do zahraničí. Od začátku března 2020 skončilo 69 provozoven cestovních kanceláří a 358 jich svoji činnost přerušilo. Z toho 201 jich však svoji činnost během této doby znovu obnovilo a 14 jich vzniklo zcela nově. „Právě nízký počet nových provozoven cestovních kanceláří nejlépe vystihuje nejistotu, která v oboru panuje. Pokud bychom se omezili jen na období posledních 12 měsíců, snížil by se počet nových provozoven jen na 7. Před začátkem pandemie přitom běžně vznikalo mezi 40 až 120 cestovními kancelářemi ročně,“ vysvětluje Jan Cikler.

Zároveň došlo ke skokovému nárůstu počtu provozoven cestovních kanceláří, které svoji činnost dočasně přerušily. Jejich počet se od začátku pandemie zvýšil z několika za měsíc na desítky měsíčně. Od začátku letošního roku se však výrazně zvýšil počet těch provozoven, které svoji činnost opět obnovily. „Řada cestovních kanceláří se pravděpodobně snažila předešlé období přečkat i za cenu přerušení činnosti a maximálního snížení nákladů. S příchodem účinných vakcín se objevila také naděje na záchranu letní turistické sezóny, proto se některé z nich rozhodly svoji činnost znovu obnovit,“ vysvětluje Jan Cikler.

V roce 2018 zaniklo 2x více cestovních kanceláří než od začátku pandemie

Počet zaniklých provozoven cestovních kanceláří je zatím vzhledem k překážkám, se kterými se musely vypořádat, překvapivě nízký. Svoji činnost od začátku března 2020 ukončilo 69 provozoven cestovních kanceláří. Jenom během roku 2018 přitom v Česku skončilo 131 provozoven. Důvodem byla tehdejší změna zákona o cestovním ruchu, která zavedla povinnost rozšíření koncese těch kanceláří, které chtěly nadále poskytovat tzv. spojené cestovní služby.[1] Zároveň zavedla povinný příspěvek cestovních kanceláří do garančního fondu, ze kterého se spotřebitelům vrací platby za služby, které jim nebyly poskytnuty kvůli platební neschopnosti cestovní kanceláře.

 

 Profil společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, a. s.

CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.
Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF.
Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.
Volitelným modulem aplikace Cribis je mezinárodní služba SkyMinder umožňující exportérům a dalším společnostem prověřování finančního zdraví, varovných informací a majetkových vazeb u více než 200 milionů společností z 230 zemí a území světa. Společnost také poskytuje komplexní řešení pro oblast řízení úvěrových rizik a pod značkou iRating pokročilé nástroje pro hodnocení ekonomického stavu společností nebo také municipalit. Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CRIF – Czech Credit Bureau zajišťuje i technický servis. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře. Zároveň provozuje registr finančních poradců ELIXIR, který nabízí komplexní data o profesní historii finančních poradců. Nově také provozuje registr REPI sloužící pro sdílení platebních informací mezi jednotlivými členy, společnostmi, které poskytují svým klientům nějaký druh služby, založené na splátkách – půjčku, nákup na splátky, nebo nákup na fakturu s odloženou splatností. Registr je určen rovněž pro poskytovatele úvěrů, e-shopy, společnosti pronajímající nemovitosti, poskytující telekomunikační nebo datové služby a poskytovatele kabelových televizí.
Webový odkaz: www.crif.cz

Portál www.informaceofirmach.cz
Portál slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu. Užitečnou pomůckou pro rychlé prověření podnikatelského rizika hledané firmy je barva vícezdrojového Semaforu Cribis ukazující míru vážnosti známých varovných informací k danému subjektu. Přehlednou orientaci o vazbách na vyhledanou firmu poskytnou uživatelům tabulkové přehledy subjektů napojených na danou firmu sestavené z několika desítek různých informačních zdrojů. Pro zjištění finanční situace hledané firmy je na portálu zveřejněn graf ukazující vývoj jejích tržeb a zisků nebo ztrát od roku 2011 do současnosti.
Webový odkaz: www.informaceofirmach.cz

 

[1] Poznámka pro novináře: Spojené cestovní služby označují kombinaci dvou a více služeb cestovního ruchu, které zároveň nejsou zájezdem. Může tak jít například o kombinaci dopravy a ubytování, které pro cestovní kancelář poskytují různí poskytovatelé a které zákazník hradí zvlášť. Na tyto služby se potom podle České obchodní inspekce nevztahují žádná z práv, která se vztahují výhradně na zájezdy.

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - Health+
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020