Loading...

SPOJENÍ PŘÍRODY A INDUSTRIÁLNÍHO STYLU

03.03.2022

S paní Darjou Daňkovou z rodinné firmy DANĚK NÁBYTEK jsme si povídali o tom, jak inspirativní může být, když sejdeme z vyšlapané cesty a pustíme se do něčeho úplně nového. Koncept propojení přírody, industriálního stylu, tradic a současného světa přinesl originální řadu nábytku, která na českém trhu nemá konkurenci.

Jste firma, která vyrostla díky profesionálnímu a preciznímu zpracování kovu a výrobě kovových prvků a kovového nábytku. Jaké byly začátky vašeho podnikání a co vás přivedlo k tomuto oboru? 
První zkušenosti s podnikáním v naší rodině má můj manžel. Vše začalo v roce 1994, kdy mu bylo 34 let a impulzem byla nejspíš mladická chuť něco nového zkusit a založit firmu s kamarády, což bylo v porevolučních letech obvyklé. Začali podnikat ve výrobě pojízdné skladovací technologie do velkých hal a mrazíren. Manžel byl jedním z jednatelů a současně generálním ředitelem. Tento produkt v průběhu dvaceti let spolu s týmem konstruktérů postupně zdokonalili a zmodernizovali. V roce 2009 manžel získal ocenění v prestižní soutěži podnikatelů a manažerů „Manažer roku“ za úspěšné vedení společnosti v období krize. Naše firma se postupně rozvíjela a časem vstoupil do společnosti i zahraniční investor. Během těchto let jsem se i já stala součástí výrobní společnosti a začala pracovat na pozici personální ředitelky. Postupně se k nám připojil i náš syn. V hloubi duše v nás tehdy začala klíčit představa o čistě vlastním podnikání, tentokrát jen s rodinou. Já, manžel a syn, neboť jsme si oporou a můžeme si navzájem ve všem důvěřovat. Společnost Mobile Storage s.r.o. je rodinný projekt založený v roce 2014, spojuje rodinnou tradici a historii s moderní technologií. Zabývá se opět skladovací technologií, produktem, který je pro nás výzvou již více než 20 let.

Právě rodinné firmy jsou velkým bohatstvím naší země, stojí na pevných základech a často se jako rodina cítí i zaměstnanci. Jak jste už řekla v posledních letech je součástí vašeho byznysu i váš syn. Jak máte rozděleny role? 
Manžel je duší strojař, má na starosti výrobu a je hlavou nejen rodiny, ale i firmy. Já se starám o chod společnosti po praktické stránce. Do mé kompetence spadá péče o zaměstnance, kontrola činností, marketing. Syn se věnuje obchodu. Je vedoucím projektových manažerů a přináší do naší společnosti svěží vítr v podobě inovativních nápadů, energie mládí a celkově jiného pojetí způsobu podnikání. Při výběru nových zaměstnanců vždy zdůrazňujeme hodnoty rodinné firmy, její principy založené na loajalitě, soudržnosti a vzájemné pomoci. Každý má své pracovní místo a pracovní povinnosti, ale současně musí být připraven pomoci kolegovi, když jde o to splnit úkol.

Jak vnímáte největší výhody rodinného podnikání? 
Je to vzájemná důvěra, podpora a neformální jednání. Velkou výhodou je, že můžeme mít porady i po nedělním obědě. Dokážeme se někdy krásně pohádat, ale dezert s kávou nás vždy usmíří. Do týmu patří i dcera, která je vždy ochotná jako právník vyřešit zapeklité situace a svým způsobem se jako externí poradce podílí na chodu firmy.

Kromě čistě kovového nábytku jste si, ale vysnili také designovou řadu, která je kombinovaná s přírodním masivem – dubovým dřevem.  Jak dlouho trvalo zhmotnit tuto úžasnou myšlenku? 
S myšlenkou využití stávajících komponentů pro naši výrobu, železa, ve spojení s něčím novým a originálním jsme si pohrávali přibližně 3 roky. Vše začalo tím, že jsem chtěla do obýváku industriální knihovnu z dřeva a kovu. Manžel prohlásil: „To ti vyrobím. Železo máme, dřevo přivezeme, necháme opracovat a naši kluci to smontují.“ A syn přišel s myšlenkou, co to zkusit nabídnout i ostatním. Těm, co ocení zručnou řemeslnou výrobu. Spojení železa, kovu, který je ve vesmíru nejvíce rozšířený a který znali a zpracovávali již staří Keltové s dubem, posvátným keltským stromem. Kus lidské historie přenesená v moderním pojetí do současnosti. A ještě jedno spojení nám tento koncept přirozeně přinesl. Nejvyšší bůh Keltů Taranis je totiž vždy vyobrazen s parožím. Pán lesa, jelen. A proč ne daněk? Takže Daněk nábytek? A tak to všechno začalo.

Kdo je tvůrcem designu jednotlivých kousků? 
O produktovou řadu pečuji já. Většinou nejdříve vše testuji doma, zda je to dost praktické a současně to má i nějakou estetickou hodnotu. Když se dočkám pochvaly od přátel, zařadím produkt do výroby.

Každý kus dřeva je originál, zachováváte jeho strukturu a charakter. Čím dřevo ošetřujete? 
Všechny naše produkty jsou ošetřené olejem Osmo, který zajistí dlouhotrvající ochranu povrchu dřeva a krásný vzhled natřené plochy. Stačí jen tenký nános, a přesto je krycí síla vynikající. Žádné stopy po štětci díky delší době zasychání povrchu s otevřenými póry. Olej vyplní póry dřeva a chrání před vlhkostí, nevytváří však povrchový nepropustný film, dřevo může dýchat. Přesto je odolný proti oděru, odpuzuje vodu i nečistoty. Je zcela bezbarvý, nechá vyniknout kráse dřeva a přírodní struktuře.

Co vás přivedlo právě k tomuto konceptu?  
Líbí se mi propojení moderní doby s historií. Naše dřevo je opravdu kus dřeva, se všemi jeho nedokonalostmi, přírodními prasklinami, kresbami. A i v nedokonalosti je krása. Nesnažme se být dokonalí, mějme rádi přírodu i sebe ve svém originálu.

Čemu při výrobě přikládáte nevětší význam? 
Zakládáme si na přesném zpracování kovových prvků a takzvaném před chystání výrobku pro jednoduchou montáž doma. Dřevo zpracováváme v Beskydech a námi vybraný stolař zpracuje každý kousek dřevěné desky dle přesného zadání. Při větší objednávce vysíláme naše montéry, aby zákazníkovi nábytek zkompletovali přímo na místě.

Velmi trendy je také čistě industriální styl kovového nábytku. V čem je tato vaše výrobní linie výjimečná? 
Industriální nábytek je stále víc oblíbený pro svou vzdušnou eleganci, moderní tvary a jednoduchou údržbu. Je vhodný nejen do domácností, ale i do moderních kanceláří, barů a kadeřnictví. Je možné si vybrat mezi obdélníkem, čtvercem, kruhem, oválem a k tomu si zvolit design noh, rámů polic, či barvu kovu. 

Chystáte se tyto materiály ještě doplnit nějakým dalším prvkem? Neláká vás například sklo, nebo nějaké jiné spojení? 
Ještě donedávna jsem byla velkou obdivovatelkou skla a dřeva. A také v našem domácím interiéru tyto materiály dominovaly. V současné době však pociťuji chladnost skla a mám touhu nahradit ho něčím teplým, voňavým, přírodním. Myslím, že v dnešní hektické době je návrat k přírodním materiálům tou správnou volbou.

Co vám ve vašem podnikání dělá největší radost? 
Mám ráda kolektiv lidí, nové výzvy. Ráda zkouším něco nového, stále mám plno nápadů. Ne vždy se všechny podaří zrealizovat, ale důležité je mít v životě nějakou vizi. Pro mě je důležitá cesta, ten cíl někde v dáli se může zdát nedostižný, ale když je cesta naplněná spoluprací s lidmi se stejným založením, pak už je cesta cílem.

Jaké máte dlouhodobé plány do budoucna? 
Rádi bychom rozšířili portfolio výrobků tak, aby naše koncepce byla ucelenější a poskytovala širší nabídku pro využití jednotlivých produktů. Naší snahou je nabízet nábytek, který bude oceněn pro svou nadčasovost, kvalitu i design. Chceme navázat spolupráci s designéry a ruku v ruce s nimi navrhovat interiéry odpovídající současným trendům. Jednoduché, účelné krásné.

www.nabytekdanek.cz

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - IXPERTA
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020