Loading...

PAMPELIŠKA – superpotravina z našich zahrad

09.04.2021

Jana Kolrusová pro Čechy znovuobjevila superpotravinu z našich zahrad a z pampelišky vyrábí nejen zdravou kávovinu, ale také detoxikační čaje. Kromě toho stále působí jako nutriční terapeut a vede lidi k zdravějšímu a šťastnějšímu životu.   

 

 

Jste nutriční terapeutka, ale také autorka unikátního konceptu zpracovávání jedné z našich nejznámějších bylin. Co vás inspirovalo ke zpracování pampelišky?
Jsem velmi aktivní člověk a neustále přemýšlím jak mým klientům pomoci a zlepšit jejich zdravotní stav. Jako nutriční terapeutka přicházím do styku s diabetiky, obézními dětmi, ale například i se sportovci, nebo s lidmi v rekonvalescenci po těžké nemoci. Můj začátek podnikání v této oblasti je spojený s firmou Fit, zdraví, výživa, kterou jsem v roce 2016 založila proto, abych mohla nabídnout své vědomosti a znalosti v oblasti zdraví a výživy širšímu okruhu klientů. Už o rok později jsem tyto aktivity rozšířila o výrobní činnost. Měla jsem potřebu přijít s nějakým vlastním produktem za jehož kvalitu i příznivé účinky budu moct osobně ručit. Byl to dlouhý proces, kdy jsem hledala v herbářích, atlasech rostlin a prastarých kuchařkách českou bylinku. Hledala jsem inspiraci dokonce v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové, kterou mám po své babičce, a nakonec jsem ji našla na vlastní zahradě. Došla jsem k bylince, které je všude dost a byla to láska na první pohled. Pampeliška s nádhernou optimistickou žlutou barvou a unikátními léčivými vlastnostmi byla tou nejlepší volbou.

 

Jak dlouhá byla cesta od prvotního nápadu k hotovému produktu?
Asi pět měsíců. Přistupovala jsem k tomu komplexně a přemýšlela také hodně jako máma. Moje děti měly rády kávovinová kafíčka a já se rozhodla, že vyzkouším upražit kořen pampelišky a udělám z něj kávovinu. Zjistila jsem, že s ním nikdo takto nepracuje a začala to zkoušet sama. Sledovala jsem videa, jak zlatokopové na Aljašce praží různé kořínky a inspirovala se tím. První pokus byl ovšem dost úsměvný a skončil fiaskem. Vydlabala jsem kořeny na zahradě a zkoušela je pražit v kuchyni na pánvičce, ale dosáhla jsem jen toho, že se automaticky spustily požární hlásiče a obsah pánvičky skončil v koši. Dál jsem hledala pražírnu, ale všechny byly zařízené pouze na pražení kávy a pro tento účel se nedaly využít. Mezitím už běžela moje domácí výroba. Jako skvělý způsob se ukázalo pražení v horkovzdušné troubě. Byla to tedy kompletní ruční výroba v malém a já stačila pokrýt poptávku jen v poradně a v Bylinkové lékárně. O rok později už jsme měli vlastní pražírnu, kterou nám postavili v Hamburku na zakázku přímo pro naše účely. Je to sice dražší technologie pražení horkým vzduchem, ale je šetrná k surovině, zachovávají se prospěšné látky a vše se děje ve větším souladu s přírodou. Rok 2019 byl pro nás tedy opravdovým rozjezdem. Začalo to založením firmy Dandelion zaměřené se potravinářskou výrobou a prodej, v dubnu jsme otevřeli vlastní výrobní prostory v Lázních Bohdaneč a v říjnu přišla na řadu první pampelišková kavárna.

 

Povězte nám, jaké jsou hlavní zdravotní benefity při pravidelném pití vaší kávoviny z pampelišky?
Je to skutečná superpotravina. Kořen pampelišky je především bohatý na živiny a obsahuje velké množství vitamínů A, B, C a D, vápník, draslík a antioxidační flavonoidy. Její vlastnosti superpotraviny posiluje také velké množství rostlinné vlákniny a antioxidační flavonoidy. Skvěle pomáhá fungování jater, lymfatického systému a ledvin, zlepšuje trávení, zbavuje nás toxických látek díky svým diuretickým vlastnostem, odstraňuje přebytečnou žlučovou tekutinu. Také obsahuje inulin-polysacharid s probiotickými vlastnostmi.

  

 

Nezůstala jste ale jen u jednoho produktu. . .
Byla by to škoda zůstat jen u kávoviny z kořene, když má rostlinka daleko větší potenciál a využívat se dá v podstatě celá. Máme v nabídce také šest druhů čaje z listů s opravdu lahodnou chutí, které působí detoxikačně. Z listů se také dají připravit chutné saláty. Baví mě i takové kombinace jako je náš Šálek přátelství ve kterém kromě kořenu pampelišky najdete i hlízu topinambury. Ta ještě podpoří účinky pampelišky, navíc je to zajímavé spojení.  V budoucnu se chystáme i na zpracovávání květů.

 

Kde bylinky sbíráte, nakupujete?
Nakupujeme pouze po Česku, a to jen z dobře ověřených zdrojů. Uspořádali jsme, ale například i sběr pro školy. Dva roky jsem totiž působila jako externí učitel a věnovala se s dětmi zdravé výživě. Práce s dětmi mě moc baví a ráda jim předávám své vědomosti a zkušenosti.

 

Jak jste již zmínila vaše podnikání se rozšířilo také o pampeliškovou kavárnu, která je ovšem teď zavřená s ohledem na státní nařízení v souvislosti s pandemií. Jak se vyrovnáváte s touto situací?
Kavárna je sice zavřená, ale naštěstí máme funkční eshop a skvělé obchodní partnery, kteří nám zajišťují odbyt. Také pražíme kromě pampeliškového kořene i kávu a poskytujeme široký servis, navíc ještě naše produkty vyrábíme pro jiné brendy. V této chvíli máme v nabídce šest druhů kávy a za pozornost určitě stojí orientální kávy, směs koření na kapučíno a laté. Jsme sehraný tým a v době korony, kdy se nám produkce dokonce zdvojnásobila jsme se dokázali přizpůsobit. Je vidět, že lidé hledají způsoby, jak povzbudit a posílit imunitu a také se daleko více zamýšlejí nad tím jak zacházíme s přírodou. Proto jsme se pustili i do programu opakovaně plnitelných kapslí. Chytré kapsle od Ekoplast jsou kompatibilní s běžnými přístroji. Každá domácnost tak může být ekologická.

 

Za své nápady a produkty dostáváte také ocenění jako je například Česká chuťovka, Marketér roku a další. . .
Bude to nejspíš i tím, že mě baví stále něco vymýšlet a zlepšovat a také mě baví různé spolupráce. Jedním z oceněných produktů jsou například Andělské pralinky plněné macerovaným kořenem pampelišky což je právě výsledek takové spolupráce.

 

O nápady rozhodně nemáte nouzi. Jaké jsou vaše sny a plány, které ještě čekají na realizaci?
Hodně se dotýkají naší kavárny, kterou jsme otevřeli v Lázních Bohdaneč u Pardubic. Je to první pampelišková kavárna v Čechách a rádi bychom vytvořili franšízový systém. Máme již tři místa, která mají o náš koncept vážný zájem. Rádi bychom předali franšízantům naši filozofii a zároveň jim nechali prostor pro kreativitu a regionální specifika.

 

https://www.hnec.cz/produkt/dandelion-root-pampeliskova-kavovina-jemne-mleta-100-g

http://www.fitforlive.cz/dandelion-kavarna/

 


 

Získaná ocenění:
2017 – Bezpečný výrobek Pampelišková kávovina SZÚ Praha
2018 – Ocenění Regionální výrobce v Pardubickem kraji za pampeliškovou kávovinu
2018 – Ocenění Dětská Česka chuťovka za pampeliškovou kávovinu
2019 – Ocenění Česká chuťovka za Dandelionky a čerstvě praženou kávu Brazílie
– Ocenění MLS Pardubického kraje za Dandelion Tea pampeliškový čaj
– Objev roku firma Fit, zdraví, výživa
2020 – Ocenění MLS Pardubického kraje za Ranní úsvit čaj
– Marketér roku 2019 za inovativní a ekologický přístup k využívání přírodních surovin u nových výrobku včetně propagace výrobků formou nově otevřené První pampeliškové kavárny

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - IXPERTA
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020