Loading...

Martin Wichterle: Delegovat pravomoci někdy bolí

19.02.2019

Hostem posledního setkání Klubu lídrů v roce 2018, které se uskutečnilo v prostorách společnosti MICROSOFT, byl úspěšný český podnikatel Martin Wichterle. Jeho jméno je spojeno zejména se strojírenskou značkou Wikov. V příjemném rozhovoru jsme se dozvěděli nejen o tom, co chystá, jak se mu podniká ve sklářství, ale prozradil také, co se musel v podnikání nezbytně naučit.

 Martin Wichterle, vnuk slavného českého vědce, vynálezce kontaktních čoček, Otty Wichterleho, vzkřísil znač­ku Wikov v roce 2004, kdy nově zakoupené firmy ČKD Hronov a Škoda Gear z Plzně přejmenoval na Wikov MGI a.s. a Wikov Gear s. r. o. Tím se začala psát novodobá historie firmy, která letos oslaví 100leté výročí. V dnešních dnech patří do strojírenské skupiny Wikov Industry, kromě již zmiňovaných společností, také Wikov Sázavan ze Zruče nad Sázavou, konstruktérská kance­lář Orbital2 a v neposlední řadě společnost Detail CZ ze Žirovnice a Jemnice. Všechny tyto firmy se zabývají strojírenskou výrobou, stěžejním produktem skupiny jsou mechanické převodovky a ozubená kola pro nejrůznější průmyslové obory. Skupina Wikov Industry vyváží více jak 75 % své výroby do zahraničí, zaměstnává přes 920 lidí a její tržby se pohybují na úrovni 1,8 miliardy Kč.

Tématem, které řeší snad každý majitel úspěšné firmy, Lídry nevyjímaje, je delegování pravomocí a přenechávání zodpovědnosti na své kolegy a podřízené. Může to být složitý a náročný proces trvající někdy i roky, ale když se povede, je přínosný pro obě strany. Právě to byla jedna z činností, které se musel naučit i Martin Wichterle. Donutily ho k tomu totiž okolnosti. A jak sám přiznává, musel se naučit žít s tím, že to není on, kdo vše rozhoduje. „V jedné z mých firem, kterou jsem již prodal, jsem to byl 12 let opravdu já, kdo ji řídil. Měl jsem tak relativně opravdu dobrý přehled o tom, co se v ní děje, co kdo dělá,“ vyprávěl na setkání Klubu lídrů Martin Wichterle. Tento přehled měl i přes to, že jeho firma zaměstnávala více jak 100 lidí a v roce 2002 dosahovala půlmiliardových tržeb. Zlom však přišel v momentě, kdy firmu prodal. Místo toho, aby si odpočinul, se totiž rozhodl koupit další firmy. „Zapomněl jsem však, že jsem měl závazek vůči novému majiteli firmy, a to ten, že v ní musím ještě rok zůstat a pracovat. Ocitl jsem se tak v situaci, kdy jsem nově pořízené firmy nemohl řídit. Musel jsem totiž stále chodit do té staré práce, což mi samozřejmě pilo krev a přiznám se, že jsem stříhal onen pověstný metr, jen abych to měl už za sebou,“ vzpomínal Martin Wichterle, který byl touto nastalou situací donucen k tomu, aby si do svých nově koupených firem najal management, na který musel delegovat exekutivní pravomoci. „Postupně jsem se naučil s tímto stavem sžívat, až se mi to téměř podařilo. V případě mých strojírenských firem jsem pak, dá se říci, zcela mimo exekutivu.“

Před čtyřmi lety vstoupil Martin Wichterle jako úspěšný strojař i do sklářského průmyslu. Jeho jméno se tak objevuje ve dvou českých sklárnách – Bomma a Rückl. Do nižborské sklárny přivedl mistry svého oboru – architekta Josefa Pleskota, grafického designéra Ale­še Najbrta a designéra Ronyho Plesla.  „Fakt, že jsem se pustil do tohoto odvětví, mě osobně do jisté míry překvapil. Je to totiž opravdu jiný svět než ten, ve kterém jsem se do té doby pohyboval. Začínal jsem v geologii, pak jsem se dostal ke strojírenství. Sklářství je o designu, marketingu, o práci se skvělými lidmi. Na druhou stranu je to pak méně o vydělávání peněz,“ poznamenal s úsměvem podnikatel, který svým způsobem „zachraňuje“ české sklářství. Nutno však podotknout, že sklárna Bomma, v níž vznikají designová svítidla, která jsou dnes svou kvalitou a designem na světové špičce, v současné době již vydělává. A to i přes to, že v momentě, kdy do ní Martin Wichterle vstoupil, nebyly její hospodářské výsledky v dobré kondici. „V nižborských sklárnách je situace momentálně taková, že snad rok 2018 zakončíme, případně první kvartál 2019, zakončíme s provozní nulou,“ doplnil.

Setkání Klubu lídrů podněcují nejen ke sdílení podnikatelských příběhů a zkušeností. Poměrně často se stává, že v příjemném prostředí, naši hosté prozradí i plány, které je čekají. Martin Wichterle se chystá rozšiřovat počet výrobních závodů spadajících pod Wikow Industry. „Momentálně stavíme první výrobní závod mimo Českou republiku, a to v Rusku, kde budeme montovat převodovky pro kolejová vozidla. Máme v plánu koupit také jeden v Německu. Dohromady tak budeme mít sedm výrobních závodů,“ prozradil Martin Wichterle s tím, že právě ruský trh je pro Wikow Industry zajímavý. Na mnoho produktů zde má monopol jakožto dodavatel. „Rusové nás považují za kvalifikované výrobce. To nám umožňuje držet stejné ceny jako například němečtí strojaři a jsme úspěšní, což se vám nikde jinde na světě nestane.“

„Cílem projektu Ocenění Českých Lídrů je vytvářet pro podnikatele prostor a příležitost se setkávat, navzájem inspirovat a sdílet své zkušenosti. Setkání s Martinem Wichterlem tento náš cíl splnilo podle mého měrou vrchovatou, což bylo naprosto zjevné při otevřené diskuzi, kdy i naši milí členové pokládali zajímavé dotazy, aniž bychom je k tomu museli dlouze vyzývat. Věřím, že i rok 2019 bude plný takových příjemných, podnětných a zajímavých setkání,“ řekla k poslednímu klubovému setkání Helena Kohoutová, zakladatelka Ocenění Českých Lídrů.


Fotky ze setkání Klubu lídrů ZDE.

 

Partnery setkání s podtitulem ČESKÝ PRŮMYSL - ČESKÁ TRADICE - ČESKÉ KNOW HOW byli:

  • Vodafone
  • Expobank
  • Microsoft
  • Autocont
  • Daquas
  • Palatinum

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - IXPERTA
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - RESPECT Group – pojišťovací makléř pro firmy a podnikatele
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020