Loading...

Láska ke koním stála u zrodu podnikatelské vize

17.03.2021

Životní a podnikatelský příběh Martiny Burešové je spojen s láskou ke koním a k sportovnímu drezúrnímu ježdění. V rodinné firmě PFERDIMEX od roku 2000 pracovala po boku svého manžela, který byl nejen schopným podnikatelem, ale také aktivním parkurovým jezdcem. Dnes Martina vede celou společnost sama, manželův přístup jí však zůstává velkou inspirací.   

Jaká byla vaše cesta k podnikání?
Naši firmu založil můj manžel Luboš Bureš v roce 1992. To on byl ten, který začal podnikat, jakmile to bylo možné. Byl chytrý, podnikavý, cílevědomý. Téměř celou dobu jsme společně pracovali na chodu firmy, bohužel v roce 2016 zemřel a od té doby se starám o firmu sama.

Vaše firma prošla v průběhu let mnoha změnami. Jaká je dnes?


Od počátků jsme se zabývali obchodem s hospodářskými zvířaty, především ale nákupem a prodejem sportovních koní. Vyplynulo to z celoživotní lásky ke zvířatům a ke sportovnímu parkurovému ježdění. A ze sportu se postupně stal i předmět podnikání. Tento sport se ale bohužel časem změnil, tak, jak je to nejspíš i u jiných sportovních odvětví. Obchod se sportovními koňmi se částečně přesunul i na internetové stránky, někteří klienti začali nakupovat koně i bez toho, aniž by koně viděli, a sami si ho vyzkoušeli. Začalo to být velmi neosobní a tento způsob prodeje nám přestal vyhovovat. Takže jsme zůstali jen u sportu a naše práce se přesunula pouze k prodeji hospodářských zvířat. Naštěstí u nákupu a prodeje hospodářských zvířat se nic nezměnilo a tento způsob obchodování je stále o osobním kontaktu, což je velmi milé. Obzvlášť v dnešní době.

Máte nějaký lidský vzor, který vás inspiruje v podnikání? 
Vzorem a inspirací v podnikání pro mě zůstává můj manžel. Stále si v duchu říkám, jestli by s tím či oním souhlasil, jestli by mě pochválil nebo ne. Vzhledem k jeho povaze by to bylo asi to druhé.

V čem je váš přístup k podnikání a k vašemu oboru výjimečný?   
Náš obor podnikání je tak trochu specifický. Řekla bych, že se vlastně téměř nezměnil. Spolupracujete s lidmi, kteří jsou se svými zvířaty neustále. Žádné volné víkendy, žádná pořádná dovolená. Jen práce a dřina. To jim udává koloběh života. Pro tyto lidi je velmi důležité osobní setkání, musíte si s nimi utvořit vztah. Většina těchto lidí si váží toho, že co řeknete a slíbíte, to také platí. Velmi důležitý je i náš způsob práce. Jak všechno klape. Od výběru býčků a jaloviček, klidné a odborné zacházení při transportu a v neposlední řadě rychlé a bezproblémové vyřízení vývozních veterinárních atestů. Vše musí být dopředu promyšleno tak, aby to fungovalo bez nějakých problémů. A pokud se takto snažíme pracovat neustále, myslím, že tím vytváříme důvěru. A tato důvěra je velmi potřebná k tomu, abychom dohodli obchod pouze podáním ruky. Když se toto podaří, je to moc hezký pocit.

Jaký máte vztah k novým technologiím a práci online?
Můj vztah k online a k novým technologiím je poměrně kladný, dost mi to pomáhá v mé práci, navíc v dnešní době je nezbytný. Ale nijak to nepřeháním. Osobní setkání je vždy nejvíc.

Jak ovlivnila pandemie a opatření s ní související vaše podnikání? 
Současná doba a dění kolem krize s koronavirem nás naštěstí moc neovlivnila. Největší nápor práce máme v druhé polovině roku, takže jaro a začátek léta věnujeme opravám na statku a všemu, na co se po zbytek roku nedostává čas.

Jak vnímáte ocenění, které jste získala v rámci Ocenění českých podnikatelek? 
Získání ocenění v soutěži OCP je pro mě stále velkým překvapením. Je to ale hlavně i ocenění práce našeho malého pracovního týmu a mého kolegy z partnerské firmy. Bez těchto chlapů bych to nezvládla. Snad to neděláme špatně.  A doufám, že by nás manžel pochválil…

Jak vnímáte aktivity, které vychází z patformy Helas a co vám osobně přináší?
Myslím, že všechny aktivity, kterými se paní Helena Kohoutová zabývá, jsou velmi přínosné. Je až neuvěřitelné, co toho paní Kohoutová zvládá, jaké má nápady a čím vším se zabývá. Všem zúčastněným a oceněným přináší radost, chuť do života a do další práce. Velmi oceňuji její milý a osobní přístup. Kontaktu s Podnikatelskou platformou Helas si velmi cením a všem podnikatelkám vřele doporučuji.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Stále se snažit dělat svou práci tak, jak nejlépe umíme.

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - IXPERTA
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020