Loading...

KSENA – perfektní úklid není jen prázdný slib

09.12.2022

Říká se, že pokud si chcete dát život do pořádku, měli byste začít prostorem kolem sebe. Uklidit si místo k životu či práci je stejně důležité, jako uklidit si v hlavě.

To dobře vědí v profesionální úklidové společnosti KSENA s.r.o. - PERFEKTNÍ ÚKLID, která působí v Praze a blízkém okolí. Specializuje se na jednorázové, pravidelné a generální úklidy domácností i komerčních prostor, mytí oken, čištění koberců a sedaček. Uklidí postavení práce a práce po malování v domech i bytech. V podstatě není nic, co by Ksena uklidit nedokázala. V portfoliu svých služeb nabízí také stavební a řemeslné práce. Profesionální je přívlastek jak personálu, tak čistících strojů a pomůcek. Záruka dobře odvedené práce tkví také v tom, že sami zaměstnanci mají kladný vztah k čistotě a pořádku.

Zakladatelka firmy dobře ví, že její nejlepší vizitkou je perfektní úklid. Není divu, uklízení ji baví od dětství a dostalo se i do seznamu jejích koníčků. Bylo tak logické, že se pustila právě do této sféry podnikání, ačkoliv to nebylo lehké. „Byla jsem naivní, hloupá a odvážná,“ říká při vzpomínkách na své začátky Oksana Bočková, administrativní ředitelka divize úklidu Ksena.

Co bylo impulzem pro Vaše rozhodnutí začít podnikat? 
Impulzem byly, jako u mnoho podnikatelů, peníze a svoboda. Také jsem chtěla stabilně zakotvit v České republice, protože se mi tu moc líbilo. Věděla jsem však, že se jako OSVČ neposunu dál, protože jsem neustále potřebovala nějaké výzvy.

Co Vás v podnikání hnalo a žene dál? 
Chuť sloužit zákazníkům a pocit, že jsem potřebná. Chci změnit pohled pracovníků a klientů na úklidové služby. Pro mnoho z nás je to denní boj o pořádek. Pro dalších zase stav ignorovaní nepořádku.

Jak jste se dostala k tomuto odvětví a čím je Vám blízké? 
Když jsem přibližně v jedenácti letech poprvé doma poctivě uklidila, udělala jsem to bez kompromisů a ústupků. Také jsem tehdy poprvé v životě cítila hlubokou spokojenost nad pečlivě vykonanou prací, nad výsledkem, kterým byl čistý uklizený prostor. Dodnes si tento pocit pamatuji. Jako cizinec v České republice jsem přemýšlela, co bych tu mohla dělat. Zkusila jsem několik profesí. Živila jsem se jako švadlena, pracovala v restauraci a v továrně s pásovou výrobou. Během té doby jsem se neustále hledala. Ale úklid, který mě oslovil už jako malou holku, nakonec mezi všemi profesemi zvítězil.

Co byste ráda ze svých zkušeností předala mladší generaci? 
Ráda bych jim poradila, aby si po probuzení ustlali postel, pečlivě a hezky úhledně. Tak by měl začít každý den.

Jak se Vám podnikalo v letech 2020–2022. Byla pro Vás tato doba a s ní spojené okolnosti velikou výzvou? 
Výzva to určitě byla. Pokaždé, když cítím pomyslnou vůni zmatku, strachu a nejistoty, vyspím se na to a druhý den začnu dělat věci jinak. Doba covidové pandemie byla pro mě i můj tým velká výzva. Nikam jsme nesměli, neměli jsme možnost realizovat své služby v prostorách našich klientů, což logicky vedlo k velkým problémům se zakázkami. Museli jsme však nějak fungovat a stejně tak museli fungovat naši klienti ve svých prostorách, které potřebovaly být uklizené. Nakonec jsme, s dodržením přísných hygienických opatření, zakázky plnili a ani já, ani nikdo z mého týmu za tu dobu neonemocněl.

Vylepšili nebo zavedli jste nějaké unikátní digitální, IT řešení či jiné technologické postupy, které zásadně ovlivnily chod firmy? Fandíte moderním technologiím? 
Upřímně, IT není můj šálek kávy, nejsme velcí kamarádi (smích). Já mam ráda úklid a komunikaci s lidmi tváří v tvář. Nicméně chápu, že je to potřebný nástroj. Hodně jsme se posunuli v rozvoji obchodního a provozního procesu a malými kroky ho neustále zlepšujeme. Jsme taková továrna na čistotu, která se však nesmí stát natolik robotickou, aby ztratila kontakt se zákazníkem.

Jaká je Vaše osobní filozofie nebo motto? Něco, čeho se v tomto směru držíte celý život. 
Vždy se snažím pomáhat, být prospěšnou a jít všem příkladem.  Ve firmě máme dvě motta. První „Ksena Perfektní úklid“ je doprovázeno sedmicípou magickou hvězdou. A druhé „Buďme lepši“ je doplněno stejným symbolem. To druhé motto platí samozřejmě i pro mě. Zmíněné hvězdy symbolizují svobodu a sílu, jiný svět. Nabíjí mě to nadějí a vírou, že skrze změny k lepšímu dosáhneme lepšího světa.

Jak motivujete své zaměstnance? 
Když cítím, že doba není příznivá nebo se ve světě dějí věci, které na nás mají určitý dopad, prosím svůj tým, aby pokračoval ve své práci a ovlivňoval to, co je schopný ovlivnit. Ukážu na naše mota vyvěšená na zdi a připomenu všem, že budeme uklízet, dokud je to třeba a pomáhat tam, kde nás potřebují.  

Jaké jsou Vaše plány do budoucna? 
To si zatím nechám pro sebe, abych neinspirovala konkurenci. Od té doby, co společnosti s podobným typem služeb začaly kopírovat náš web, texty a propagačních materiály, si dáváme větší pozor. Existuje již několik firem, které mají v názvu „Perfektní úklid“, ale ta značka je naše.

Čemu momentálně věnujete nejvíce pozornosti?  
V současnosti pracujeme na efektivním nastavení obchodního oddělení.

Na co jste ve firmě hrdá? 
Na svoje pracovníky, atmosféru v rámci týmu a jejich přístup k úklidu. Jsem velmi hrdá na to, když zákazníci občas pronesou: „Do prkýnka, Oksana to s tím úklidem myslí vážně!“ Velmi mě také potěšilo, když mi jedna zaměstnankyně řekla, že si umí představit pracovat ve Kseně do důchodu a že se každou neděli těší, až půjde v pondělí do práce. Zrovna tahle paní si prošla náročnou cestou od uklízečky k manažerce. Mám radost, že lidé, kteří pro mě pracují, mohou růst osobně i profesně. Vzájemně nás to posiluje. Spokojení zákazníci a dobře odvedená práce nám dává smysl a důvod, proč každý den chodit do práce.

Jak se Vám osobně daří relaxovat, ventilovat stres, jak odpočíváte, jaké máte koníčky? 
Neumím moc relaxovat, stále se to učím. Nedokážu dlouho nic nedělat. Snažím se osvojit si schopnost odpojit se od pracovních povinností a vnímat jen sama sebe. Když už si najdu chvilku, jdu se projít, zaběhat si nebo sednu na kolo. Mám na tom ráda, že můžu být jen sama se sebou. Občas relaxuji úklidem doma, což může znít při mé profesi úsměvně. Zkrátka si pro radost přeskládám šatní skříň nebo uklidím šuplík. Baví mě číst podnikatelskou literaturu, kterou si pečlivě vybírám. A ačkoliv to bude znít jako klišé, má práce je můj koníček.

Co Vás inspiruje? 
Zákazníci a produktivní pracovníci. Inspirují mě příběhy mých zaměstnankyň a možnost pomáhat ostatním. Dělá mi velkou radost, když vidím, jak se lidé ve firmě zlepšují a mění. Jsou si toho sami vědomi a jsou za to vděční. To mě naplňuje. Vnímám to jako důležitou součást svého života.

Více o společnosti Ksena: www.perfektni-uklid.cz

 

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - IXPERTA
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - RESPECT Group – pojišťovací makléř pro firmy a podnikatele
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020