Loading...

KAM INVESTOVAT V DNEŠNÍ NEJISTÉ DOBĚ?

01.04.2022

Pokud přemýšlíte o tom, kam investovat a nechcete v dnešní turbulentní době příliš riskovat, jsou tady staletími osvědčené drahé kovy. Eva Heřmánková jako zkušená poradkyně pro tuto oblast prozradila více o možnostech a formách těchto investic. 

Investice do drahých kovů mají dlouhou historii a vždy byly vnímány jako absolutní jistota bezpečně uložených peněz. Jak jste se vy osobně dostala k této oblasti investování? 
Přestože mám ekonomické vzdělání, dvacet let své profesní kariéry jsem věnovala především překladatelské činnosti. Hovořím několika evropskými jazyky a překládala jsem smlouvy, úřední dokumenty a listiny, právnické dokumenty. Tento způsob práce mi vyhovoval v době, kdy byly děti malé a mohla jsem být díky tomu velmi flexibilní. V určité životní fázi jsem ale zjistila, že bych se ráda posunula do jiné oblasti, kde bych mohla využít i své ekonomické vzdělání. V době, kdy jsem se začala věnovat prodeji investičních drahých kovů, se psal rok 2013 a tenkrát nebyla u nás tato oblast investování ještě příliš známá a využívaná. 

Jakou největší výhodu mají investice do drahých kovů? 
Na světě neexistuje měna, která by sloužila jako všeobecně respektované platidlo tak dlouho jako zlato. Zlato je přijímáno všude a centrální banky je hromadí jako spolehlivou rezervu. Drahé kovy jsou už po tisíce let uznávaným platidlem a lidé se k nim stále vracejí jako k jistotě. Přeměna části peněz na zlaté, stříbrné a platinové slitky je tedy obzvláště v nejistých dobách jednou z nejbezpečnějších investic. Zároveň jde o skvělou formu zajištění například na důchod nebo jako věno pro děti či pro vnoučata. Každý by měl mít doma alespoň malou rezervu v této formě.

A co investice do diamantů? V poslední době se o nich také hodně mluví…. 
Investičními diamanty jsem začínala a samozřejmě, že i toto je cesta, jak bezpečně uložit své peníze. Diamanty jsou ale jako komodita o něco složitější a určování ceny není tak jednoduché jako u drahých kovů. Hraje tu roli více faktorů a také subjektivní pohled. 

Pokud se tedy vrátíme ke zlatu. Jak nakoupit bezpečně a na co si dát pozor? 
V první řadě je důležité, abychom se s klientem dostali ke shodě v tom, že je pro něj taková investice přínosem. Pokud by například chtěl peníze do zlata uložit na příliš krátkou dobu, nebude to dávat smysl. Vždy se snažím na osobní nebo on-line schůzce poskytnout maximum informací, abychom našli optimální řešení. Investování do drahých kovů je vhodné jako dlouhodobá investice, hodí se hlavně pro ty, kdo nemají příliš rádi adrenalin v tomto směru, chtějí mít svoji investici pod kontrolou, zajímá je především uchování hodnoty jejich majetku, chtějí mít něco mimo bankovní systém, výhodou je, že v turbulentních dobách cena zlata výrazně roste. Pokud se klient rozhodne, je důležité zvolit důvěryhodnou společnost, která má tradici a slitky vám nejen prodá, ale také je od vás vykoupí. Mojí volbou je společnost Golden Gate CZ a.s., která nabízí svým klientům investiční zlaté slitky, někdy též označované jako cihly, v gramážích od 1 g do 1000 g, stříbrné slitky od 100 g do 1000 g a jednouncové platinové slitky, a také investiční zlaté a stříbrné mince. Zlato má tu výhodu, že není potřeba je příliš vysvětlovat. Nejde o cenný papír se spoustou podmínek a propočtů. Investovat do zlata můžete jednorázově nákupem zlatých slitků nebo můžete spořit pravidelně i pár stovek měsíčně a postupně si slitky nakupovat pomocí flexibilního Komoditního účtu. S každou platbou se stáváte majiteli části slitku, po doplacení celého slitku si jej odnášíte a pokračujete dál ve spoření, nebo si slitky můžete nechat uložené u Golden Gate, je to zcela na vás. Není nic jednoduššího než si zlato odnést v kapse. Například investice za 2,5 milionu se vám vejde do krabičky od cigaret.  

Jak rychle mi Golden Gate umožní fyzický přístup k mému zlatu? 
Můžete je mít u sebe během několika dnů. A velkou výhodou Golden Gate je například i to, že pokud chcete prodat slitek nakoupený v Golden Gate, máte peníze druhý den na účtu. 

 Velmi zajímavé jsou také investice do stříbra a platiny…. 
Stříbro je velmi zajímavou komoditou, i když trh je v tomto případě podstatně menší než u zlata a má větší výkyvy. Stříbro je po ropě nejpoužívanější surovinou v průmyslu. Nevýhodou se zdá být, že se na ně vztahuje DPH, což je ovšem vyváženo jeho velkým potenciálem; často se používá v malých množstvích a recyklace se nevyplácí, přičemž jeho spotřeba roste. Platina je podobně jako zlato považována za bezpečnou investici. Investoři nakupují platinové slitky a mince kvůli zabezpečení svého portfolia. Stejně jako stříbro je i platina průmyslový kov. Je velmi těžká, má mimořádné vlastnosti, v průmyslu je prakticky nenahraditelná a co se týče jejího množství na zemi, je mnohem vzácnější než zlato a stříbro. 

Co pro vás osobně uspořené zlato znamená? 
Jistotu. Stabilitu a finanční rezervu. Svobodu a klidné spaní.

Máme za sebou období pandemie, mnohým z nás nedá spát blízkost válečného konfliktu. Jak tato situace ovlivňuje trh se zlatem? 
Už na začátku pandemie byl zvýšený zájem o drahé kovy a ten přetrvává. Byl dokonce nedostatek fyzického kovu, což se může opakovat. V obdobích nejistoty se vždy daří zlatu, přináší lidem jistotu. 

Jaké máte sny a vize do budoucna co se týče investičního chování Čechů? 
Bylo by skvělé, kdyby každá česká rodina měla alespoň kousek investičního zlata. Taková rezerva může pomoci v době, kdy se dostanete do úzkých, do finanční tísně, přijde nepředvídaná investice nebo nějaká událost, se kterou jste nepočítali.  

 

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - Bioveta
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - IXPERTA
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - RESPECT Group – pojišťovací makléř pro firmy a podnikatele
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020