Loading...

Jak řešit raketový růst cen vstupů do výroby?

23.07.2021

České malé a střední podniky čelí největší skokové změně v obchodních vztazích od sametové revoluce. Během dvou měsíců zdražily vstupní materiály do výroby o 100 – 200 %, některé materiály nejsou dostupné vůbec. Firmy mají velké potíže dodržet smlouvy a termíny, zakázky jsou ztrátové, některé projekty se zastavují zcela, takže očekávané oživení se konat nebude.

Všichni podnikatelé čekali na rozběhnutí obchodu v období post-Covid. Investovali do přežití nemalé prostředky – ponechali si zaměstnance, investovali do marketingu “na dálku přes zavřené hranice”, a jakmile se kola rozeběhla, firmy bohužel zjistily, že nastartování dodavatelském sektoru je pomalé. Nájezdu produkce brání technické limity, dále limity organizační, kdy dodavatelské řetězce jsou velké neflexibilní korporáty, a dalším jevem je paralelní raketové zvedání cen v okamžiku rozkolísání trhu. Někteří dominantní dodavatelé jednoduše využili situace změny trhu. České malé a střední firmy se setkávají čím dál častěji s tím, že přednost v dodávkách mají firmy ze zemí, kde sídlí mezinárodní korporace.

„Výsledek v případě naší středně velké společnosti je, že má během 2 měsíců vstupní materiály dražší v těch největších položkách o 100 – 200 %. K tomu se posunuly termíny dodání v řádu týdnů až měsíců. Musíme ihned zajišťovat rezervace na materiály na 6 měsíců až 1 rok dopředu,“ komentuje současnou situaci Libor Musil, místopředseda představenstva AMSP ČR a majitel rodinné firmy LIKO-S a.s. Slavkov u Brna.

Situaci dokresluje Evžen Reitschläger, místopředseda představenstva AMSP ČR a jednatel společnosti METALKOV s.r.o. z Vlašimi: „V současné chvíli chybí materiál na zhotovení výrobku. V některých případech extrémní nárůstu cen vstupních materiálů vede k zákaznickému rozhodnutí projekty zastavit. Náš zákazník z USA v polovině září zastavuje projekt právě z důvodu extrémního nárůstu ceny oceli, neboť v tomto případě činí 85 % hodnoty výrobku.“

Zakázky, které firmy nemohou cenově již změnit, jsou nyní ztrátové a firmy utrácejí velké množství energie, času a peněz na vyjednávání se zákazníkem okolo změny cen už nabídnutých a nasmlouvaných projektů. Na rozdíl od dominantních dodavatelů vstupních materiálů mají české malé a střední firmy mnoho konkurentů a nemohou si příliš diktovat. Navíc skokové navýšení cen některé projekty zcela zastavuje, takže očekávané oživení se konat nebude. Je to jednoduchý princip – pokud nyní musí firmy zvýšit ceny jejich produktů ze dne na den o cca 50 %, potom si jich zákazníci koupí méně. Klesne obrat, zvýší se inflace a sníží se hodnota firemních produktů.

S ohledem na to, že tyto starosti nemají v Číně a v podstatě ani v USA, ale týkají se převážně Evropy, vyvolává tato situace u českých i evropských podnikatelů otázky, zda nás nechce někdo „vyhladovět“. Nicméně si s touto situací musí české firmy poradit a dobu překonat, neboť časem se nabídka a poptávka srovná. Smutný závěr z toho je, že po covidu to bude další rána pro naše firmy. Jde o největší skokovou změnu v obchodních vztazích od sametové revoluce.

„Je důležité zmínit, je, že současný růst cen výrobků se v žádném případě nepromítá do růstu profitu firem, ty zůstávají na stejné výši, případně mohou i klesat při takto rozkolísaných cenách komodit,“ uvádí Pavla Břečková, místopředsedkyně představenstva AMSP ČR a spolumajitelka strojírenské firmy AUDACIO a.s. z Moravy, a dodává: „Obecně bude dopad na náš trh poměrně výrazný, protože většina hodnoty zdražení vstupů je odváděna mimo ekonomiku ČR – suroviny jsou totiž zpravidla zahraniční provenience. Tím dochází k vysávání finančních zdrojů naší ekonomiky.“

Jak tuto situaci překonat?

Celý článek si můžete přečíst ZDE

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - IXPERTA
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - RESPECT Group – pojišťovací makléř pro firmy a podnikatele
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020