Loading...

FRENTECH AEROSPACE: Nedostatek pracovníků je pro průmyslově orientovaný stát pohroma

27.09.2018

Řešení nedostatku pracovních sil v České republice nebude jednoduché. Naši firmu a další podobné nezachrání dovezení pracovníci nebo agenturní pracovníci. My potřebujeme odborníky, spolehlivost a stabilitu. A právě odborná příprava pracovníků je u nás problém, říká Pavel Sobotka, ředitel společnosti Frentech Aerospace, která je letošním Lídrem v Jihomoravském kraji.

Prozraďte nám, čím se společnost Frentech Aerospace zabývá. Kdo jsou její zákazníci?

Společnost Frentech Aerospace se koncentruje na dodávky přesné mechaniky. Ta je potřeba téměř všude. Naše společnost ale dodává především do leteckého průmyslu (60 %), do vesmírného průmyslu (30 %), do obraného průmyslu (6 %) a zbytek pro přístrojovou techniku a speciální stroje.

Drtivá většina vaší produkce míří za hranice České republiky. Co je podle Vás pro úspěch na zahraničních trzích klíčové?

Ano, trvale exportujeme asi 96 až 98 % naší produkce každý rok od vzniku naší společnosti. Klíčové je porozumět zahraničnímu trhu a požadavkům zákazníků. To není tak jednoduché, protože zejména na trzích, kam dodáváme, jsou požadavky zákazníků nesmírně vysoké a tvrdé. Samozřejmě, že to vyžaduje velké úsilí a spolehlivost. Nesmíte selhat. Reakce se potom dostaví téměř okamžitě. To může znamenat velké finanční ztráty i ztrátu zákazníka. Prosadit se trvá dlouho a vyžaduje to velké úsilí. „Spadnout“ dolů můžete ale okamžitě.

Řada firem dnes upozorňuje na nedostatek pracovních sil na trhu. Vnímáte tento problém i u vás ve firmě?

Tento problém trápí každou firmu v ČR. Něco jsme v uplynulých letech udělali velmi špatně a nebude tak lehké tyto chyby napravit. Nás trápí nejen nedostatek pracovníků, ale i jejich odborná příprava. Některé profese jako soustružník nebo frézař se již na učňovských školách ani nevyučují. Je to pro stát, který je průmyslově orientován, doslova pohroma! Nebude jednoduché tento stav napravit. Problému by museli nejdříve porozumět lidé, kteří o tom rozhodují – Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Senát ČR, Vláda ČR a poslanci. Tito by měli urychleně konat. Je nutné změnit pravidla hry! Je nutné vrátit význam slovům jako jsou řemeslník, učeň, řemeslo, práce, odpovědnost…. Bohužel nebude stačit pouze motivovat mladé lidí, ale bude nutné přesvědčovat i jejich rodiče, a to bude velmi těžké. Začít ale musíme „včera“. Naši firmu a další podobné nezachrání dovezení pracovníci nebo agenturní pracovníci. To může pomoci v automotive a jednodušších výrobách. My potřebujeme odborníky, spolehlivost a stabilitu.

Jaké jsou plány společnosti Frentech Aerospace do budoucna? Chystáte například nějaké investice?

Investujeme neustále a hodně. Do investic dáváme mnoho peněz. Je nutné mít špičkovou technologii a neustále inovovat vlastní procesy. V žádném případě jsme nečekali na „Industy 4.0.“ To bychom bitvu prohráli. Dlouhodobé plány v době rychlých změn ztrácí význam. Musíme reagovat rychle a pružně. Nedávno jsme zakoupili špičkové stroje vč. pětiosého centra s lineárními pohony. Je to první takový stroj dodaný do ČR od firmy Fehlmann. Úžasná technologie!

Vaše firma obsadila 1. místo v Jihomoravském kraji v soutěži Ocenění Českých Lídrů. Co pro Vás tento úspěch znamená?

Znamená to především velké ocenění práce celého pracovního týmů. Pokud se někdo seznámí s pravidly soutěže, tak si potom musí uvědomit o jak významné ocenění se jedná. Jsem rád, že jsme se na prvním místě umístili. Není to pro nás samozřejmost. Takové umístění je i zavazující. Doufám, že se nám bude dařit i na dále, i když je to ve tvrdé mezinárodní konkurenci stále těžší.

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - IXPERTA
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - RESPECT Group – pojišťovací makléř pro firmy a podnikatele
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020