Loading...

Dotace na podporu zaměstnanosti využilo 42 tisíc společností a 13 tisíc podnikatelů

14.04.2021

CRIF: Dotace na podporu zaměstnanosti využilo 42 tisíc společností a 13 tisíc podnikatelů

Jde přibližně o 11 % aktivních firem a 15 % podnikatelů-zaměstnavatelů

 Praha, 12. dubna 2021 – Státní podpůrný program Antivirus, který slouží k podpoře zaměstnanosti, využilo podle Registru smluv mezi březnem 2020 a únorem 2021 celkem 42 404 společností a 13 040 fyzických osob podnikatelů. Do programu se tak zapojilo přibližně 11 % aktivních společností a 15 % podnikatelů se zaměstnanci. Nejčastěji program využívaly společnosti a podnikatelé v ubytování a stravování. Po přepočtu na počet společností a podnikatelů zde program využilo oproti průměru 3x více firem a 6x více podnikatelů. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF. Analýza byla provedena z dat portálu www.informaceofirmach.cz a Registru smluv.

„Celkově se programu Antivirus zatím zúčastnilo 8 % všech registrovaných společností. Z dlouhodobých statistik Registru ekonomických subjektů ale vyplývá, že přibližně třetina registrovaných společností nevykazuje žádnou činnost. Reálně tedy podporu využilo přibližně 11 % aktivních společností,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF. Potvrdilo se, že nejčastěji využívaly program Antivirus společnosti z nejvíce zasažených oborů. Například v ubytování a stravování program využila čtvrtina registrovaných společností, což je třikrát více než činí celostátní průměr. V ostatních činnostech, kam spadá řada osobních služeb, šlo o 18 % registrovaných firem a v oblasti vzdělávání, zdravotní a sociální péče šlo o 17 % společností. „Zajímavé je, že i v těch nejvíce postižených odvětvích využila prozatím program Antivirus pouze menšina firem. Zbylé společnosti o dotace z programu buď nepožádaly, nebo na něj nedosáhly,“ doplňuje Věra Kameníčková.

Co se týče krajů, nejvíce společností čerpalo prostředky z programu Antivirus na Zlínsku, kde se do něj zapojilo 14 % všech registrovaných společností. Následoval Jihočeský kraj s 13 % společností a Vysočina s 12,5 % registrovaných firem. Naopak v Praze program využilo pouze 5,5 % společností a na Karlovarsku a v Olomouckém kraji necelých 6 % firem.

Většina společností, která dotační program využila, byla před pandemií v dobré ekonomické kondici: 84 % firem je podle semaforu CRIBIS společnosti CRIF, který hodnotí existenci a míru závažnosti varovných informací firem, v zeleném pásmu, což znamená, že u nich není evidovaná varovná informace. Dalších 15 % je v oranžovém pásmu což znamená, že u nich jsou evidované jen méně závažné varovné informace. Pouze u 0,5 % společností lze nalézt červený semafor CRIBIS poukazující na existenci závažných varovných informací u daných firem typu likvidace, konkurz apod.

Antivirus využila šestina podnikatelů se zaměstnanci

… celou tiskovou zprávu si můžete přečíst ZDE

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - Health+
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020