Loading...

O AKCE SPOJENÉ S VÍNEM ROSTE ZÁJEM

21.06.2017

Pokud vinař vyrobí dobré a kvalitní víno ze zdravých a vyzrálých hroznů, tak nemá problém jej u nás i prodat, říká v rozhovoru Vladimír Osička, spolumajitel rodinného Vinařství Maláník – Osička.

Můžete nám prosím představit Vaše vinařství?

Vinařství Maláník-Osička s.r.o. - Mikulčice je malou rodinnou firmou, zabývající se pěstováním révy vinné a výrobou kvalitních přívlastkových vín. Vinařství vychází z dlouholeté vinařské tradice, která začala v roce 1960, kdy Štěpán Maláník ukončil studia na Vinařské škole ve Valticích a v roce 1967 vysadil první vinice. Ty byly postupně rozšiřovány za pomoci syna Jana Maláníka, zetě Vladimíra Osičky a rodinných příslušníků. Vinařství obhospodařuje 10ha vinic, rozkládajících se jihozápadně od obce Mikulčice, v podoblasti Slovácké, viniční trati Kněžské, kde jsou pěstovány bílé a červené odrůdy: Chardonnay, Pálava, Aurelius, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Sauvignon, Děvín, Veltlínské zelené, Rulandské šedé, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe, Pinot Noir, Fratava, Dornfelder, Merlot Vyrábíme 60 až 65 tisíc lahví vína ročně. Jsou to vína bílá – od suchých až po ty nejsladší, růžová - suchá a červená- suchá. V závěru roku nově představíme první sekt vyráběný tradiční metodou.

Jak se v současné době v Česku s vínem podniká?

Podle statistik je v dnešní době spotřeba vína třikrát větší, než výroba vín z tuzemských hroznů. Myslím si, že pokud vinař vyrobí dobré a kvalitní víno ze zdravých a vyzrálých hroznů, tak nemá problém jej u nás i prodat. Troufám si tedy říct, že podmínky v České republice jsou pro podnikání s vínem dobré.

Jste rodinná firma. Co je podle Vás pro úspěch rodinného podniku nejdůležitější?

Práce provádíme včas a přesně v dobu kdy mají být provedeny, neznáme termín po víkendu nebo po svátku. U výroby vína a pěstování révy vinné rozhodují maličkosti, a pokud je třeba práci udělat v tu chvíli, kdy je to nutné, tak svátky ani víkendy pro nás neexistují. Jsme rodinnou firmou, podnikání nejen, že živí naše rodiny, ale je také našim koníčkem. V každém kousku naší práce je ukryt kousek dřiny ale i lásky, se kterou víno vyrábíme. Pří pěstování révy vinné i následné výrobě vína vycházíme ze společných hodnot, sdílíme své názory, konzultujeme, co se nám na víně líbí a nelíbí. Toto všechno se snažíme dát do nějakého souladu a troufám si říct, že se nám to daří a v tomto současně vidím i náš úspěch.

Mohou být s fungováním rodinné firmy spojené i nějaké problémy, komplikace? Jak jim předcházet? Je možné se jim podle Vás vyvarovat?

V každé firmě se občas najdou problémy a komplikace. Tím, že se na všem opravdu snažíme domluvit a vyslechnout si názory a připomínky druhých, se nám daří osobním konfliktům vyhýbat. Komplikace potom nastávají v situacích, které my sami nemůžeme ovlivnit nebo jim předejít. Příkladem uvedu jarní mrazíky, které nám v posledních dvou letech révu poškodily. V tu chvíli každého člena rodiny napadla otázka, co bude dál, čím se budeme živit a nastalo u nás dusné a nervózní období.

Jací jsou Češi konzumenti a milovníci vína? Pozorujete nějakou změnu za poslední roky?

V posledních letech je od jara až po zimu organizováno velké množství akcí s vinařskou tématikou - otevřené sklepy, ochutnávky vín, vinařské festivaly. Tyto akce jsou pořádány nejen na Moravě ale po celé České republice. Dokonce hodně příznivců vína potkáváme na Slovensku a v Rakousku. Na těchto akcích se každý milovník vína vzdělává a orientuje ve vínech. Zde má každý návštěvník možnost porovnávat jak vinaře a jejich přístupy k výrobě vína, tak i vinařské oblasti a odrůdy vín. Tyto akce získaly na své popularitě a je o ně v posledních letech velký zájem.

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - Health+
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020