Loading...

HOKAMI: Věříme v dlouhodobou spolupráci

05.09.2018

Příprava společnosti na předání do rukou další generaci je tím, co bude vedení společnosti Hokami CZ řešit v následujících letech. O očekávání, která tato transformace přinese, se v rozhovoru podělil Josef Suska, Managing Director Hokami CZ.

Prozraďte nám, čím se společnost Hokami CZ zabývá?

Hokami CZ, s.r.o. je výrobce elektroniky na zakázku, tedy EMS (Electronics manufacturing services). Vyrábíme z dokumentace zákazníka výrobky sloužící v průmyslu k řízení strojů, v lékařských přístrojích, v energetice, ve vlacích, metru, trolejbusech, ale také v například v hračkách, které chrání děti v bazénu.

Kdo jsou Vaši nejčastější zákazníci?

Naši zákazníci jsou především ti, kteří věří v dlouhodobou spolupráci, a ne pouze v ojedinělé zakázky.  Jen zákazníci, kteří nás znají dlouho mohou dobře hodnotit naše výsledky, znají naše přednosti a mohou společně s námi řešit veškeré problémy, které před nás staví dnešní reálný svět. Sami jsme pyšní na to, že naše dodávky jsou přímo do konečných produktů často vyvíjených s respektem k našim názorům. Věříme dnes, tak jako včera, že otevřený přístup je pro naše zákazníky tím největším přínosem, který můžeme nabídnout.

Celá řada firem dnes upozorňuje na nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Pozorujete tento problém i ve vaší společnosti? Jak s ním bojujete?

Myslíme si, že tento názor není správný, a dokonce že je často pouze populistický. Myslím, že zodpovědnost za výsledky firmy má zejména vedení firmy. Je její zodpovědností mít k dispozici přesně ty pracovníky, které potřebuje, tedy ani se zbytečnou vysokou kvalifikací, ale také ne s nedostatečnou kvalifikací. Požadavky se mění s velikostí firmy, se zakázkami a v čase obecně. Spíše než s kvalifikací a předpoklady pracovníků máme problémy s uvědoměním si vlastní zodpovědnosti jak k výrobku a jeho použití, tak ke spolupracovníkům. Věříme, že u nás platí heslo z dob před mnoha lety „každému podle jeho potřeb“. My však máme na mysli práci nikoli požitky. Věříme, že klidná trvalá síla je mnohem lepší než „ric pic“ a pak nic.

Jaké máte plány rozvoje v následujících pěti letech?

Zde máme celkem jasno i přesto, že netvoříme žádné dlouhodobé ani krátkodobé plány, natož pak dávné pětiletky. Nemáme ambice porážet svět, a to nám dává velký klid a nadhled. Naším hlavním úkolem pro příští období je přenést firmu na zodpovědné řízení další generací. Nemáme žádnou radost z toho, že už nebudeme ti, kteří jsou tím hlavním motorem rozvoje. Nicméně věříme, že jako „trenéři“ bude mít náš team lepší výsledky, než jaké jsme měli jako „hráči“. Věříme, že nová generace hráčů bude respektována jak uvnitř firmy, tak i našimi zákazníky.  Je-li pravdou, že prostředí, ve kterém firma funguje, je konkurenční, pak by se dalo říci, že naše pozice by měla být do budoucna dána právě touto transformací. Mnoho českých firem se stává součástí velkých, mnoho firem bude zavřeno. My věříme ve schopnosti našich českých hlaviček víc než zlatých českých ručiček. Chceme věřit, že máme dost síly na to nebýt poražen ještě dlouhou dobu, ba naopak být vzorem a leaderem pro druhé. Čas ukáže, zda šlo pouze o přání nebo zda přání bylo reálné.

Společnost Hokami CZ zvítězila v soutěži Ocenění Českých Lídrů v Libereckém kraji. Co to pro Vás znamená?

Toto ocenění je pro nás velkou odměnou, pochvalou a vyjádřením, že práce, kterou děláme, má smysl. Dává nám to sílu a argumenty pro naše kolegy a zákazníky, že pracují nebo spolupracují s dobrou firmou, že jsou zkrátka na správném místě, že nemusí mít strach a že se mohou soustředit na své aktivity na svůj rozvoj. Že úkoly, které delegují na nás, nemusí dál řešit. Rádi děkujeme organizátorům, porotě a všem, kteří nám věří a to až tak, že to veřejně deklarují. Ještě jednou děkujeme a přejeme všem klidný čas a velké úspěchy.

Společnost Hokami CZ, oceněná titulem Firma roku 2016, poskytuje kompletní servis v oblasti výroby a osazení desek plošných spojů již od roku 1991. Dodává elektroniku do celého světa a postupně se prosadila jako dodavatel produktů pro satelity, letadla, automobily, medicínské přístroje, průmyslové stroje, vojenské techniky, domácí spotřebiče apod. Silnou stránkou Hokami CZ je flexibilita. Desky plošných spojů jsou osazovány od prototypů až po statisícové série. Díky špičkovému vybavení, zkušenému týmu nákupu a výroby, je možné rychle reagovat na přání zákazníka a zajistit tak nejkratší termín dodání.

Další články

Partneři

Logo - A-giga
Logo - Alukov
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - Enbra
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - handy corp.
Logo - IXPERTA
Logo - JŠK advokátní kancelář
Logo - JVS Service
Logo - Logio s.r.o.
Logo - Microsoft
Logo - nsg morison
Logo - REHABILITAČNÍ CENTRUM ČELADNÁ
Logo - Swiss Life Select
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - STAVEBNÍ FIRMA PLUS
Logo - Hydraulics
Logo - J 4
Logo - Carollinum
Logo - Inca Collagen

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - Foodway Catering
Logo - IDC - FOOD
Logo - Japonská rýže
Logo - MY JAPAN
Logo - Smart Walls

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - Brands&Stories
Logo - BusinessInfo.cz
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - Franchising.cz
Logo - Franchising.cz
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - Trade
Výsledky 2020